Hamsters

Huisvesting

De Russische Dwerghamster is klein maar heeft ruimte nodig om zijn natuurlijke instinct op zijn beloop te laten. Ons advies luidt dan ook om een verblijf van minimaal 60 x 30 cm aan te schaffen voor uw hamster. Zelf maken wij gebruik van glazen aquaria bakken van dit formaat. Het voordeel van een glazen bak is het leuke zicht dat je op je hamstertje hebt. 

Het verblijf kun je op veel verschillende manieren inrichten. Zo bestaat er tegenwoordig ''hamsterscaping'' waarbij in het verblijf een zo natuurlijk mogelijke omgeving wordt nagebootst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende bodembedekking die ieder andere voordelen opleveren. Zo is er bodembedekking die voordelig is voor geuren en andere weer voor graven. Belangrijk aan bodembedekking is dat het niet scherp is.

 

Zelf maken we gebruik van Back2Nature & CareFresh. De eigenschap van Back2Nature is dat dit veel minder stoft dan zaagsel en daarnaast ook nog eens heel goed tegen geurtjes is. CareFresh heeft ook een geur neutraliserende werking maar deze bodembedekking zorgt dat de hamster ook kan graven, iets wat in het natuurlijke instinct van Russische Dwerghamsters zit.

Naast graven zit ook veel lopen/rennen in het instinct. Hiervoor heeft je hamster een loopwiel nodig. Een volwassen dier heeft een loopwiel van 20 cm nodig. Een kleiner wiel kan een kromme rug veroorzaken wat niet goed is voor de gezondheid van je dier. Een groter wiel adviseren wij ook niet omdat deze lastiger aan te draaien zijn door je kleine hamster.

 

Een voerbakje en een drinkfles zijn ook essentieel in het verblijf. Meer lezen over eten & drinken van een Russische Dwerghamster? Kijk bij Eten & Drinken hieronder.


Eten & Drinken

Hamsters eten graag gevarieerd. Wij adviseren daarom om geen alles in 1 brok te kopen. Ondanks dat hier wel alle voedingsstoffen voor je hamster in zitten doet het niet ten goede aan het natuurlijke instinct van de hamster om verschillend voedsel te verzamelen. Wij voeren onze dieren Vitakraft Menu Vital. Belangrijk is dat het voer dat je geeft geschikt is voor DWERGhamsters. Het voer is dan klein genoeg voor je hamstertje om te eten.

 

Hamsters hebben dagelijks vers water nodig. Dit kan zowel in een drinkfles worden gegeven als in een bakje. Bij een bakje moet je wel opletten dat je vaker moet verversen i.v.m. bodembedekking en voer dat in het water terecht kan komen. 

Wij gebruiken de Sippy drinkflessen van Ferplast. Deze flessen kunnen zowel aan een traliekooi als aan een glazen bak worden bevestigd.


Voortplanting

Hamsters zijn al vruchtbaar vanaf dat ze 5 of 6 weken oud zijn. Voor het fokken is het beter om te wachten tot de diertjes iets ouder zijn. Gemiddeld tussen de 8 en 12 weken. 

 

Het vrouwtje is elke 4/5 dagen vruchtbaar en kan dan gedekt worden door een mannetje. Op de dagen dat ze niet vruchtbaar is laat ze dekking vaak niet toe. Als een dekking succesvol is geweest wil het dametje ook vaak niet meer paren. Vanaf dit moment scheiden wij beide ouders van elkaar. 19 tot 21 dagen na de dekking wordt er een nestje geboren, gemiddeld heeft een nestje 6 jongen. Moeder kan alles zelf doen en belangrijk is om het nest de eerste 2 weken zoveel mogelijk met rust te laten. Daarna gaan de oogjes open en gaan we de jongen regelmatig oppakken om te wennen aan handen.

 

Vanaf 3 weken gaan de jongen zonder moeder wonen. Hiermee kunnen wij zien of de diertjes zelfstandig kunnen leven, eten & drinken. Vanaf dit moment worden de diertjes ook elke dag uit hun verblijf gehaald en op schoot genomen.

 

De jongen mogen vanaf 4 weken naar de nieuwe eigenaar indien zij 25 gram wegen en voldoende tam zijn.